Kjøp og salg av bolig: Har du det elektriske i orden?

Publisert 15. februar 2022
Boligblokk med en rekke leiligheter og solnedgang
VIKTIG: Avhendingsloven gjør dokumentasjon enda viktigere i 2022.
Eirik vigeland fra boligmappa smiler til kamera
EKSPERT PÅ DOKUMENTERING AV DOKUMENTASJON: Eirik Vigeland, Boligmappa

I januar 2022 ble avhendingsloven endret. Det betyr slutten på lettvinte løsninger ved kjøp og salg av bolig. Nå må alt dokumenteres.

– Den viktigste lovendringen er at det ikke lenger er mulig å selge boligen «som den er», sier Eirik Vigeland, markedssjef i Boligmappa.

Det betyr at selger i større grad må opplyse og informere om boligens tekniske tilstand. Dette gjøres med en utvidet tilstandsrapport og økte krav til å fremlegge dokumentasjon fra håndverkere. Det forventes at kjøper setter seg grundig inn i dokumentene, og kan derfor ikke klage på tilstander som tydelig er opplyst.

– Et resultat av økt etterspørsel etter dokumentasjon er at det blir enda mindre gunstig å bruke svart arbeid. Det er svært positivt, sier Vigeland.

Norgeseliten-installatør Asbjørn Bø i Synergi Elektro er enig og legger til:

– Det elektriske anlegget i en bolig kan utgjøre en stor brannfare. Det er godt å se at etterspørselen etter dokumentert arbeid av faglærte øker.

 

elektriker fra norgeseliten holder på med en installasjon i et boliggulv
5 ÅRS GARANTI: Velger du en Norgeseliten-elektriker får du alltid fem års garanti.
 • Dette er endringene i avhendingsloven

  Formålet med endringene i avhendingsloven er å skape en tryggere bolighandel. I praksis betyr dette at det skal innhentes mer og bedre informasjon før eiendommer selges. Med en tydeligere avklart tilstand, blir det mindre rom for skuffelser etter overtagelse.

  Her er de viktigste endringene:

  • Muligheten til å selge en brukt bolig «som den er» fjernes.
  • Tilstandsrapporten, tidligere kjent som takstrapporten, har blitt bredere og grundigere. Det oppfordres til alltid å innhente en slik rapport fra en bygningssakkyndig, tidligere kjent som takstmann.
  • Kjøper anses å kjenne til det som går tydelig frem av tilstandsrapport og andre salgsdokumenter. Det er derfor større risiko for kjøper om han eller hun ikke setter seg inn i dokumentene. Husk: Les alt, alltid!
  • Kjøper må selv dekke tap og kostnader ved mangler opp til 10.000 kroner. Gjelder ikke om bygningen er ny.
  • Som kjøper kan en kreve erstatning for mangler som overstiger 10.000 kroner, fremfor 5 prosent av salgssummen, slik det var før.

Vær trygg med en el-kontroll

En el-kontroll gir deg statusen til det elektriske anlegget, og dermed den nødvendige dokumentasjonen ved salg av bolig.

– En el-kontroll vil forsikre både deg og kjøper om standarden til det elektriske anlegget, forklarer installatør Asbjørn.

En vanlig el-kontroll vil gjennomgå alt elektrisk i boligen. Fra tilkoblingsklemmer, brytere, varmekabler og ikke minst, sikringsskapet og tilhørende stikkontakter.

Skal du ikke selge bolig, men ønsker en litt mer overfladisk sjekk av ditt elektriske anlegg kan du vurdere en el-sjekk.

– El-sjekk kan beskrives som lillebroren til El-kontroll. En el-sjekk gir deg en god pekepinn på hvordan det står til med det elektriske anlegget ved hjelp av visuelle undersøkelser og varmesøking, sier Asbjørn.

norgeselektriker står med ryggen til og holder på med en elbillader
VI BRUKER MER STRØM: Bruksmønsteret vårt har endret seg, og vi bruker mer strøm på for eksempel elbillading. Det gjør det enda viktigere å ha alt elektriske i orden.

Bytte eller oppgradere sikringsskap

Et resultat av en el-kontroll eller en el-sjekk kan være at du blir anbefalt å bytte ut eller oppgradere sikringsskapet. Spesielt om boligen er eldre.

– Ofte holder det å skifte ut et par kurser for å opprettholde brannsikkerheten og god standard, andre ganger må hele sikringsskapet byttes for å utvide og skape plass til flere kurser og sikringer. For eksempel om du nylig har installert elbillader, sier Asbjørn.

Elektriker eller installatør kan ikke pålegge deg å bytte ut eller oppgradere sikringsskapet ditt. Det er det kun El-Tilsynet som kan. Likevel vil det være lurt å høre på anbefalingene fra installatør for holde god brannsikkerhet, samt øke verdien og standarden på boligen.

Trenger du elektriker-tjenester bør du passe på å bruke en faglært som kan gi deg nødvendig dokumentasjon. Bruker du en Norgeseliten-elektriker får du også automatisk 5-års garanti. Det gir trygghet til deg, og til kjøperen når du eventuelt skal selge.

 • Ta temperaturen på sikringsskapet

  Du bør alltid holde et øye med sikringsskapet. Opplever du ofte at sikringer går, eller varmgang i selve skapet bør du ringe et elektrikerfirma for å sjekke årsaken.

  Mulige forklaringer kan være:

  • Jordfeil
  • Kortslutning
  • Overbelastning

  I slike tilfeller vil det ikke være nok å bytte selve sikringen. Nye sikringer er i tillegg mer følsomme enn eldre, og vil derfor slås ut oftere. Løsningen vil da ofte være å bytte kursen.

  – En jevnlig sjekk på temperaturen i sikringsskapet med håndflaten er den billigste brannsikringen du kan gjøre for boligen din, sier installatør Bø.

Det lønner seg å ha det elektriske i orden

Bruker du en seriøs elektroaktør vil de alltid dokumentere arbeidet sitt. Har du ikke dokumentasjonen fra tidligere arbeid, men ønsker å vise til det ved salg av bolig kan du kontakte firmaet du brukte for å få det oversendt.

– Du kan også sjekke hva som ligger i boligmappa til boligen. Ofte laster elektrikere og andre fagfolk dokumentasjonen opp her, tipser Vigeland.

Boligmappa er boligens digitale servicehefte. Du kan enkelt logge inn med BankID for å se hva som er registrert på boliger du eier. Tjenesten er gratis.

to elektrikere fra norgeseliten står i et industrilokale og prater med hverandre
TRYGT ARBEID: Norgeseliten oppfordrer alle medlemmer til å bruke Boligmappa.

– Jeg ser ofte kreative løsninger der folk prøver å spare penger på å koble ledningene selv. Det kan i verste fall føre til tapte liv, sier installatør Bø.

Bø har et klart tips til alle som kjøper en eldre bolig:

– Sett av penger til en el-kontroll og tilhørende oppgradering av sikringsskapet. Sikringsskapet er hjertet i det elektriske anlegget, og det er det viktig å ta vare på.

TIPS: Slik kan du øke boligverdien

Skal du selge bolig kan en god og oppdatert boligmappe gjøre boligen mer attraktiv. Det gir en ekstra trygghet for kjøper å se at alt er på stell.

Ved kjøp og salg av bolig er det tilstandsrapporten, prospektet og egenerklæringen som er de viktigste dokumentene.

– Nå som egenerklæringsskjemaet er blitt digitalt kan selger koble det mot Boligmappa og enkelt vise potensielle kjøpere dokumentasjon og garanti på arbeid. Det skaper trygghet hos kjøper, forklarer Vigeland.

Taklampe med sparepære i metall

Har du behov en el-kontroll?

Sertifikater